De Buitenklas

De Buitenklas en Anders Leren met Paarden

De Buitenklas is een initiatief van Joyce Wong ( http://dressuurinstructiejoycewong.nl/ ) en praktijk de Kleine Reus voor kinderen die anders leren!

De Buitenklas is er voor fulltime of parttime thuiszitters van de basis- en de middelbare school. Buitenkinderen die niet bang zijn voor een buitje of vies zijn van modder aan hun schoenen. De groepjes zijn altijd klein omdat we veel overprikkelde kinderen een fijne plek willen geven waar ze zichzelf weer kunnen zijn.

Wekelijks kun je een of twee ochtenden naar De Buitenklas. Je gaat daar vooral heen om te ontspannen en leuke dingen te doen met en voor de dieren. Lekker bijtanken, bewegen en buiten zijn. Je leert veel van en over dieren en de natuur. En je ontdekt veel dingen van jezelf waar je trots op zult zijn. Zodat jij ook kunt zeggen ‘Ik kan het!’

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is Beeld-De-Buitenklas-1024x724.jpg

Wat doe je allemaal in de Buitenklas?

Je verzorgt de dieren en hun leefomgeving, we gaan heerlijk paardrijden en grondwerk doen. Daarnaast natuurlijk ANDERS LEREN-parcoursen met de paarden maken, werken in de tuin, koken en bakken, maken we creatieve dingen, vieren wat er te vieren valt en doen aan sport en spel. Je leert vooral in beweging! Misschien heb jij nog wel hele toffe ideeën:)

Hoe doen we dat?

Bij alle activiteiten staat de intrinsieke motivatie van mens en dier voorop. Je moet zelf willen. Dan kun je alles! De ochtend verloopt volgens een vaste structuur en bij alles wat we doen, zetten we onze executieve functies in. Om dat begrijpelijk en bruikbaar te maken voor kinderen hebben we de executieve functies vertaald naar breinpaarden. Iedere deelnemer heeft een eigen kudde breinpaarden die al sterk is of getraind mag worden.

Bij ons word je niet door een leerkracht begeleid, maar door een coach. Want leren is breder dan wat in de boekjes staat en doceren laten we bij school. We sluiten zoveel mogelijk aan bij jouw leerstijl. De een houdt van snel en gevarieerd en de ander meer van rust en regelmaat.

Financiering

Deelname aan De Buitenklas wordt door ouders zelf geregeld. Dit kan uit eigen middelen of door zelf aan te kloppen bij onderwijs of zorg. Soms is er een PGB, een beschikking vanuit de gemeente, een potje bij school, het samenwerkingsverband, een stichting of nog anders.

Nieuwsgierig? We sturen je graag een brochure of kom langs om kennis te maken!

Wanneer leren maakt dat school niet meer leuk is en soms zelfs dat je jezelf niet meer leuk vindt….dan gaan we daar verandering in brengen!

Hoe?

Door anders te gaan leren met paarden! (en zonder paarden wanneer je daar niet blij van wordt:). Je hoeft geen ervaring met paarden te hebben en je mag oefeningen en spelletjes doen met een van de kleine zachte reuzen naast jou. Gewoon samen in beweging komen. Hoe leuk is dat!

Meer en meer kinderen lopen vast op school. Leuke, sportieve, sociale, creatieve kinderen die te maken krijgen met faalangst, gebrek aan zelfvertrouwen en/of gedragsproblemen. Vaak krijgen ze diagnoses als dyslexie, dyscalculie, ADD, ADHD, hoogbegaafd, hoogsensitief of autistisch. Ondanks extra instructie, bijles en het advies om thuis extra te oefenen, blijven de resultaten achter. Deze kinderen worden elke schooldag weer geconfronteerd met hun onvermogen omdat de manier waarop de lesstof wordt aangeboden niet past bij hun leerstijl.

ANDERS LEREN MET PAARDEN is een methode waarbij kinderen van de basisschool vanaf groep 4 met paarden worden gecoacht. Door de lesstof aan te pakken volgens hun eigen leerstijl – visueel/kinesthetisch in plaats van auditief – ontdekken ze dat ze wel degelijk kunnen leren. Schoolresultaten verbeteren, zelfvertrouwen wordt vergroot en kinderen gaan weer met plezier naar school.

Dit doen we door het hele systeem mee te nemen in het proces: kind, ouders, school, etc.

LEER coaching op het gebied van (werkwoord)spelling, lezen, tafels, klokkijken, optellen/aftrekken, breuken, maten/gewichten/kommagetallen, topo, woordsoorten, zins ontleden, verhoudingstabellen, of misschien nog wel iets anders.

Daarbij is het heel belangrijk dat de leervoorwaarden kloppen, zoals bijvoorbeeld faalangst, concentratie, mindset, over- of onderprikkeling etc. Wat zit hieronder, wat is nodig, hoe creëren we ruimte om tot leren te komen? Daarbij maken we een sterkte/zwakte analyse van je executieve functies. Dat geeft inzicht en laat mogelijkheden zien.

De ervaring leert dat Leer coaching met paarden voor basisschoolleerlingen een kortdurend traject is. Het wordt afhankelijk van de gewenste lesstof wekelijks voor de duur van 1, 2 of 3 maanden ingezet.

Waarbij Leer coaching met paarden voor middelbare scholieren vaak een traject betreft van ca. vier sessies dat naar keuze wekelijks of tweewekelijks kan worden ingezet.

Altijd welkom om eens kennis te maken, met mij en natuurlijk de paarden. Leren is als op avontuur gaan, je hebt een doel en onderweg kun je van alles tegen komen.

Note: praktijk de Kleine Reus heeft een hele fijne samenwerking met een gebarentolk mocht daar behoefte aan zijn.

Logo Academie
Zie voor meer informatie ook de site van de methode ANDERS LEREN MET PAARDEN.

“If the plan doesn’t work, change the plan. But never the goal!”